Home

Nieuws 171 x bekeken

Dierenbescherming: niet grootste verliezer

Amsterdam – De Dierenbescherming verwacht niet de grootste verliezer in fondsenwerving te zijn. Volgens de Volkskrant zou de vereniging in 2010 met 11 miljoen euro 16,7 procent minder hebben opgehaald dan in 2009. Het verlies is het grootst van de 25 grote doelen.

De conclusie van de Volkskrant is voorbarig, meldt Dierenbescherming. De krant zou alleen de cijfers hebben gebruikt die de vereniging centraal inzamelt, terwijl de lokale afdelingen ook veel fondsen werven. Deze cijfers zijn echter pas in november beschikbaar. De vereniging verwacht dat er nog eenzelfde bedrag bijkomt.

Volgens het Volkskrant-onderzoek is KWF Kankerbestrijding veruit het grootste goede doel. De opbrengst uit werving steeg met 17 procent naar ruim 102 miljoen euro. Ruim 20 miljoen hiervan komt van de actie Alpe d’HuZes, waarin onder andere de varkenshouderij met een team meefietste.
Sponsoracties via sportevenementen worden sowieso steeds populairder. ”De goede doelen willen met fysieke prestaties inspelen op de emotionele betrokkenheid van de donateurs”, zegt hoogleraar filantropie Theo Schuyt in de krant.

Bij ziektes speelt die emotionele binding sterk. Voor ontwikkelings- en natuurorganisaties is het moeilijker een prestatietocht te organiseren. Een wandeltocht van de Dierenbescherming leverde slechts 40.000 euro op.

In de Volkskrant-top bekleedt Natuurmonumenten een 9e plek met bijna 32,5 miljoen euro uit werving, 11,7 procent minder dan in 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.