Home

Nieuws 246 x bekeken 2 reacties

Denemarken wil kunstmestregels herzien

De Deense minister van Justitie, Lars Barfoed, wil het moeilijker maken om aan grote partijen kunstmest te komen.

Dat zegt hij in de Deense krant Politiken, als reactie op de autobom van vrijdag in het Noorse Oslo. ”We bekijken de regels opnieuw en verscherpen ze waar nodig.”

De autobom die vrijdag afging in het centrum van de Noorse hoofdstad, bevatte volgens experts vermoedelijk veel kunstmest met een hoge waarde ammoniumnitraat. Dat is een normaal middel in de landbouw, maar ook een relatief goedkope en gemakkelijk te verkrijgen grondstof om springstof van te maken.

Anders Behring Breivik, die de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft bekend, had een door de autoriteiten goedgekeurd tuinbouwbedrijf. In zijn schuur is veel kunstmest gevonden.

Anne Mieke Ravenshorst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ongetwijfeld zullen ook de autoriteiten van andere Europese landen zich wederom afvragen hoe de verkrijgbaarheid van ammoniumnitraathoudende meststoffen kan worden beperkt en gecontroleerd.Wellicht overweegt men ook andere oplossingen .

  In Frankrijk heeft men sinds september 2001, na een explosie in een nitraatfabriek te Toulouse, diverse maatregelen genomen. De meest vergaande maatregel betreft de actie van de grote kunstmestdistibuteurs (lees: de cooperaties) om op verzoek van de autoriteiten het gebruik van ureum in de landbouw als vervanger van ammoniumnitraat met kracht ter hand te nemen. Daarbij wordt oa gebruik gemaakt van Nederlandse kennis op het gebied van de toediening onder praktijkomstandigheden.

  Mits met kennis van zaken toegepast, kan ureum in geheel Europa onder alle omstandigheden en bij alle teelten uitstekend dienen als vervanger van ammoniumnitraat.

  Het aanbod van ureum is groot genoeg om,samen met de stikstof uit reststromen die in toenemende mate ter beschikking komt, de behoefte aan dit type plantenvoeding te dekken.

 • no-profile-image

  De bom van gemakkelijk verkrijgbaar kunstmest heeft 7 levens geëist.
  Het in veel landen gemakkelijk verkrijgbare vuurwapen heeft 86 levens geëist.

Of registreer je om te kunnen reageren.