Home

Nieuws

D66 stelt kamervragen over tewerkstellingsvergunningen

Den Haag – D66-kamerlid Fatma Koser Kaya heeft kamervragen gesteld over de situatie met de tewerkstellingsvergunningen voor Bulgaarse en Roemeense werknemers in de tuinbouw.

Kaya is kritisch naar minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid na berichtgeving dat het UWV de tuinders geen geschikt personeel kan leveren. Ze vraagt onder andere naar de periode waarin aangeleverde werklozen werkzaam zijn bij tuinders en naar de productiviteit van deze werknemers in vergelijking tot de Bulgaren en Roemenen die normaal werkzaam waren op de bedrijven.

Koser Kaya maakt zich bovendien zorgen over de economische gevolgen van deze – in haar ogen – protectionistische- maatregelen als tuinders niet tijdig geschikt personeel kunnen vinden.
Dit voorjaar scherpte Kamp het beleid om tewerkstellingsvergunningen te verstrekken voor Roemenen en Bulgaren sterk aan. Hij wil de arbeidsplaatsen liever invullen met werkloze Nederlanders of werknemers uit andere Europese lidstaten waar geen TWV’s voor nodig zijn. Het aantal TWV’s dat verstrekt is, is dit voorjaar sterk gedaald ten opzichte van voorgaande jaren.

ZLTO ervaart dat tuinders ondanks de inzet van het UWV en uitzendbureaus niet aan geschikt personeel kunnen komen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.