Home

Nieuws 179 x bekeken

Crisisaanpak dierhouderij overnemen in tuinbouw

Bleiswijk – De tuinbouw kan elementen van crisisaanpak van de dierhouderij overnemen. Met name het diergezondheidsfonds, de focus op microbiologische risico’s en de regionale afbakening bij uitbraken zijn elementen die bruikbaar zijn voor de tuinbouw.

Dat zegt Hans van Es, directeur van koepel voor afzetorganisaties DPA. ”De vleescollega’s zijn verder op dit soort punten en hoe je gebieden isoleert bij een uitbraak. Het is te gek dat als in Hamburg mensen ziek zijn er in Napoli minder groente gegeten wordt.”

LTO Noord Glaskracht denkt ook dat een schadefonds telers betere bescherming kan bieden tegen fytosanitaire risico’s. Het onderwerp is nog niet ter sprake gekomen in Ehec-overleggen in het crisisteam of met de overheid, maar recent geopperd door Ruud Huirne, directeur van landbouweconomisch instituut LEI. Huirne noemt als voorbeeld het schadefonds voor besmettelijke dierziekten. Dat fonds geeft veehouders een vergoeding voor preventief geruimde dieren, maar is nadrukkelijk geen marktmaatregel.

Of registreer je om te kunnen reageren.