Home

Nieuws

Crisis nekt sloopsteun

Doetinchem – De markt van onroerend goed gaat gebukt onder de crisis. Gevolg is dat ook de rood-voor-roodregeling (RvR-regeling) minder interessant wordt.

Agrarische gebouwen slopen die het landschap ontsieren was tien jaar geleden populair. Miljoenen vierkante meters stal gingen tegen de vlakte. In ruil daarvoor kreeg de eigenaar een of meer woningbouwlocaties toegewezen. Met de opbrengst daarvan kon hij ruimschoots de sloopkosten betalen en bleef een mooi bedrag over. Zo saneerde de kooplustige burger de intensieve veehouderij.

Tien provincies, behalve Flevoland en Limburg, kennen nog steeds zo’n rood-voor-roodregeling blijkt uit een overzicht deze week in weekblad Boerderij. Maar door de economische crisis verliest de sloopregeling aan populariteit. Er zijn amper kopers die goed willen betalen voor een mooie woonplek in het buitengebied. Daarnaast verwachten deskundigen dat het aanbod van dergelijk bouwlocaties fors gaat toenemen. ”We verwachtten al een groter aanbod van woningbouwlocaties, maar het blijft nog achter”, vertelt René Nijmeijer, projectleider ruimtelijke ordening van adviesbureau Eelerwoude. ”Maar het komt eraan”, verzekert hij. Marnix Konings van rentmeester- en makelaarskantoor AcvastVanderSlikke: ”Ik verwacht dat het aanbod gaat toenemen.” Gevolg is dat ook de opbrengstprijzen van deze locaties onder druk komen te staan.

Terwijl woonlocaties moeilijker te verkopen zijn en de prijzen onder druk staan, lopen de sloopkosten wel op. Voor 1.000 meter stal is de sloper al vlot 150.000 euro kwijt, inclusief leges en onderzoekskosten voor bestemmingswijziging. Daarnaast moet er ook nog afgerekend worden met de fiscus. De opbrengst uit verkoop van de woonlocatie, minus de sloopkosten is belast in box 1 als winst uit onderneming, volgens het progressieve tarief met een maximum van 52 procent. Dit alles maakt het slopen van stallen niet of nauwelijks nog winstgevend.

Of registreer je om te kunnen reageren.