Home

Nieuws

'Chemie-Pack heeft roekeloos gehandeld'

Moerdijk - Het Openbaar Ministerie heeft maandag de vermoedelijke oorzaak van de brand bij Chemie-Pack bekendgemaakt. Volgens het Functioneel Parket van het OM is geprobeerd een pomp - waarmee gevaarlijke stoffen worden overgepompt - te ontdooien met een gasbrander. Hierdoor ontstond op 5 januari een waar inferno bij het chemische bedrijf in Moerdijk.

Justitie vermoedt dat de werkwijze met de gasbrander vaker voorkwam. Meerdere mensen bij Chemie-Pack, waaronder de top van de onderneming, waren hiervan op de hoogte. Dat was de aanleiding voor het Openbaar Ministerie om de directeur, de productieleider en de milieucoördinator zondag opnieuw aan te houden. Ze zouden die dag vrijkomen nadat ze vorige week dinsdag waren gearresteerd.

Volgens justitie was uit verhoren gebleken dat er ,,vermoedelijk zodanig roekeloos is gehandeld dat er sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting''. Dat was voor het OM voldoende aanleiding om de top van Chemie-Pack opnieuw aan te houden.

Op last van de rechter-commissaris zijn de drie verdachten maandag alsnog op vrije voeten gesteld. Er is geen redelijk vermoeden van schuld aan opzettelijke brandstichting en hun aanhouding op zondag was onrechtmatig, oordeelde de rechter-commissaris in Breda. Het OM liet maandagavond in een reactie weten zich te beraden op eventuele stappen.

De directeur, de productieleider en de milieucoördinator hadden de rechter-commissaris maandag gevraagd om onmiddellijke vrijlating. De tweede arrestatie had volgens hun advocaat Ronald Drenth een 'hoog intimiderend gehalte'. Drenth vindt de wijze waarop het Openbaar Ministerie via de pers dossierinformatie over de brand naar buiten brengt ,,niet zuiver''. ,,Justitie lekt bewust uit het dossier om de forse tik op de vingers die ze heeft gehad te maskeren'', aldus de raadsman.

De brand bij Chemie-Pack brak 's middags rond half drie uit. Op het terrein opgeslagen chemicaliën explodeerden, met een enorme vuurzee tot gevolg. Zwarte rookwolken dreven over het Hollandsch Diep richting het Eiland van Dordrecht en de Hoeksche Waard. Bewoners van die gebieden moesten ramen en deuren gesloten houden. Groenten van het veld mochten niet worden geoogst. Pas de andere ochtend was de brand geblust. Van Chemie-Pack bleven slechts smeulende karkassen over.

Of registreer je om te kunnen reageren.