Home

Nieuws

CEB lijdt onder mislukte graantransactie

Amsterdam – De Nederlandse Credit Europe Bank (CEB) gaat voor tenminste 7 miljoen euro het schip in door een mislukte graantransactie van het Russische RIAS aan afnemers in Egypte en Tunesië.

Dat bevestigt een woordvoerder van de bank. De CEB financierde de transactie. Via de rechtbank in Amsterdam probeert CEB geld terug te halen. Mogelijk is fraude in het spel.

De transactie kon niet door gaan omdat Rusland plots een exportverbod voor tarwe instelde waardoor handelsbedrijven niet aan hun verplichtingen konden voldoen. Gelijktijdig verdween echter 350.000 ton van de partij die klaar lag voor verscheping uit de boeken. Mogelijk is het graan binnenlands afgezet aan de veevoerindustrie.

Ook de Nederlandse vestiging van de Turkse Garantibank ging het schip in door de mislukte transactie, en wel voor 3,3 miljoen euro. De bank wil niet op de zaak ingaan. De Franse bank BNP Paribas en het Zwitserse UBS verloren volgens Zwitserse en Franse media bij elkaar circa 100 miljoen euro.

CEB won eerder een rechtszaak maar wacht nog altijd op het geld. Garantibank heeft gisteren een kort geding opgestart. RIAS, één van een hele serie ondernemingen van Anatoly Khaak, is virtueel failliet. Volgens een woordvoerder van CEB is het waarschijnlijk dat het geld nooit meer komt.

Het niet zo bekende CEB geldt als een bekende financier van graantransacties. Het bedrijf is ook een belangrijke handelsfinancier voor metalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.