Home

Nieuws

Bunge ziet door graanhandel resultaten sterk verbeteren

White Plains – Bunge Limited heeft in het tweede kwartaal de resultaten sterk zien verbeteren door een grote oogst in Zuid-Amerika en levendige wereldhandel in granen.

De omzet van het Amerikaanse agriconcern steeg ondanks het afstoten van activiteiten met 40 procent tot 14,5 miljard dollar (10 miljard euro).

Bunge boekte een kwartaalwinst van 316 miljoen dollar (221 miljoen euro). Een jaar eerder werd een winst geboekt van 1,8 miljard dollar (1,2 miljard euro), maar deze winst was inclusief 1,9 miljard dollar uit de verkoop van Bunges kunstmestactiviteiten in Brazilië. De kunstmestdivisie had een jaar eerder 1,6 miljard euro winst geboekt, maar kwam zonder Brazilië uit op een miniem verlies.

De divisie die graan en soja inkoopt, verkoopt, opslaat en transporteert was de belangrijkste winstmaker. De winst van de divisie vertienvoudigde ruim tot 319 miljoen dollar (223 miljoen euro). De markt voor grondstoffen was beweeglijk, en Bunge kan als een van de grootste agri-handelshuizen ter wereld profiteren van groot inzicht in de markt.

Een jaar eerder moest Bunge, ooit gestart in Amsterdam maar al decennia gevestigd in de staat New York, duur graan inkopen in Zuid-Amerika en Oost-Europa om aan eerder gemaakte contracten met Chinese afnemers te voldoen.

Andere divisies die suiker verwerken, bio-ethanol produceren of eindproducten van plantaardige oliën maken zagen de resultaten allemaal sterk verbeteren. Hun gezamenlijke omzet is met 49 miljoen euro echter relatief beperkt. Analisten noemen de resultaten van de bio-ethanolactiviteiten ’bescheiden’ en reageerden in het algemeen lauw op de resultaten van Bunge.


Volgens topman Albert Weisser komt de markt voor granen weer in beweging nu Russische tarwe weer op de wereldmarkt wordt verkocht. Deze week nog kocht de grootste graanimporteur ter wereld, Egypte, Russisch graan voor een prijs veel lager dan de laatste weken voor Amerikaans graan is betaald.

De Argentijn zei dat Bunge het komende kwartaal kan profiteren van het kopen van een terminal in een diepzeehaven in Oekraïne. De haven in Nikolajev is voor Bunge de eerste diepzeehaven aan de Zwarte Zee. Bunge denkt met de haven met veel lagere transportkosten graan uit het gebied te kunnen verschepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.