Home

Nieuws

Budget SDE+-regeling al vol

Den Haag – In de eerste week van openstelling van de nieuwe SDE+-regeling is vrijwel het totale budget van 1,5 miljard euro subsidie al aangevraagd. Dat meldt het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie (ELI).

Bij de eerste openstelling van de regeling, die op 1 juli is ingegaan, konden projecten zich aanmelden die een garantieprijs krijgen van maximaal 9 cent per kilowattuur elektriciteit of 62 cent per kuub groen gas.

Agentschap NL gaat de aanvragen beoordelen. ”Als blijkt dat het budget hiermee volledig benut wordt, zullen de overige openstellingen niet door gaan”, aldus een woordvoerder van het ministerie van ELI. In de regeling SDE+-regeling waren vier openstellingen voorzien. Na de openstelling voor 9 eurocent in juli zouden nog een openstelling voor 11, 13 en 15 cent volgen in september, november en december. De aanvragen zijn voor zowel windenergie, biomassa, groen gas, en zonne-energie.

Eric Douma, portefeuillehouder energie van LTO Nederland is niet verbaasd over de grote belangstelling voor de subsidie. ”Dit was te verwachten. De aanvragen zullen voornamelijk zijn van projecten met een aanzienlijke schaalgrootte. ”Uit berekeningen blijkt dat een biovergister op boerderijschaal niet uit kan met een subsidie van 9 cent. Maar ik kan niet uitsluiten dat boeren nu geen aanvraag hebben gedaan. Boeren zijn slim en er zullen ook aanvragen zijn gedaan, waarna vervolgens nog gekeken wordt of het initiatief uitendelijk haalbaar is”, aldus Douma. LTO hoopt wel dat er voor volgend jaar in de SDE-regeling een aparte categorie komt voor de landbouw. ”Er wordt nu alleen naar elektriciteit gekeken en niet naar duurzaamheid. Bij de agrarische initiatieven wordt niet alleen energie geproduceerd, er worden ook minder broeikasgassen uitgestoten”, aldus Douma.

Of registreer je om te kunnen reageren.