Home

Nieuws

Brussel wil extra ondersteuning rundvleessector

Brussel – De reflectiegroep rundvlees van de Europese Commissie wil extra maatregelen om de rundveehouders te ondersteunen.

Aanleiding is de moeilijke inkomenspositie van vleesveehouders. De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca benadrukt dat de rundvleesproductie al jaren de laagste inkomenspositie heeft van alle agrarische sectoren. De reflectiegroep heeft zich gebogen over de financiële positie van deze sector. Ondanks het normale prijsniveau voor rundvlees behalen de vleesveehouders weinig marge als gevolg van de hoge voerprijzen. De droogte in verschillende lidstaten zorgt bovendien voor minder beschikbaar voer voor de runderen.

De reflectiegroep heeft opgeroepen tot snelle maatregelen om de rundvleesmarkt te ondersteunen. Gedacht wordt aan interventie-aankopen, steun voor particuliere opslag en ruimere exportrestituties. De groep pleit ervoor om de interventiemaatregelen niet alleen te doen als de verkoopprijzen laag zijn, maar ook als de productieprijzen hoog zijn. De maatregelen moeten volgens de reflectiegroep niet alleen gelden voor volwassen runderen, maar ook voor kalveren.
In het najaar neemt de Europese Commissie besluiten over de voorstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.