Home

Nieuws 185 x bekeken

Brussel: importverbod Egyptische zaden

Brussel – De Europese Commissie heeft een tijdelijke importstop afgekondigd voor bepaalde zaden uit Egypte. Eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Egyptisch fenegriekzaad lijkt de oorzaak te zijn van de recente besmettingen in Europa van de gevaarlijke darmbacterie Ehec, blijkt uit een rapport van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. De Europese Commissie houdt de vinger aan de pols en neemt zo nodig extra maatregelen, aldus Dalli.

Volgens de EFSA vormt een lading fenegriekzaad afkomstig van een Egyptische exporteur het meest waarschijnlijke verband tussen twee uitbraken van Ehec in Duitsland en Frankrijk. EU-lidstaten wordt nu opgedragen alle fenegriekzaden die sinds 2009 van deze exporteur zijn gekocht, van de markt te halen en na onderzoek te vernietigen. Het importverbod geldt tot 31 oktober.

Of registreer je om te kunnen reageren.