Home

Nieuws

Britse vers-organisatie wil duidelijkheid kiemgroenten

Londen – Het Britse Fresh Produce Consortium laakt de lakse houding van de eigen overheid rond de recente e-coli uitbraken in Duitsland en Frankrijk. De organisatie wil daarom dat de voedselveiligheidsdienst FSA zo snel mogelijk met duidelijke adviezen komt over wat tot kiemgroenten gerekend wordt en welke van die groenten volgens de huidige adviezen gekookt moeten worden.

’’De autoriteiten verschuilen zich achter een overmatige toepassing van een op voorkomen gerichte benadering, wat wordt veroorzaakt door een gebrek aan kennis van de sector. Daardoor krijgt de Britse consument verwarrende adviezen over welke kiemgroenten betrokken zijn en wordt ook geadviseerd deze groenten te koken terwijl sommige rauw gegeten horen te worden,” aldus directeur Nigel Jenny. Hij benadrukt daarbij dat er geen verband is gelegd tussen de commerciële teelt en handel in kiemgroenten in Groot-Brittannië en de recente uitbraken.

Volgens de organisatie van groente- en fruitbedrijven heeft de Britse sector door de Ehec-problemen inmiddels zeker 60 miljoen euro verlies geleden. Zo is de omzet van taugé sinds de Duitse uitbraak met dertig procent gedaald. ’’Deze uitbraken zijn ernstig en het is van het grootste belang dat we zo snel mogelijk de bron te weten komen. Tegelijkertijd loopt de sector grote financiële klappen op door speculaties over de bron die een grote slag toebrengen aan de Britse telers en leveranciers van kiemgroenten en verwante producten,” denkt Jenny.

Of registreer je om te kunnen reageren.