Home

Nieuws

Brasil Foods moet onderdelen afstoten

São Paulo - De Braziliaanse mededingingsautoriteit Cade gaat akkoord met de fusie van Sadia en Perdigao tot Brasil Foods, maar dwingt de organisatie wel tot het afstoten en schorsen van een pijnlijke serie activiteiten.

Dat blijkt uit een verklaring van Brasil Foods en Cade. Brasil Foods is met een omzet van 11 miljard euro één van de grootste vleesconcerns ter wereld.

Brasil Foods mag maximaal vijf jaar het populaire merk Perdigao maar gelimiteerd en niet in Brazilië inzetten. Bovendien moet het Braziliaanse vleesconcern twaalf voedingsmerken afstoten, waaronder Fiesta en Wilson. Het merk Batavo mag door Brasil Foods wel worden gehandhaafd voor zuivelproducten, maar vier jaar lang niet voor vlees.

Brasil Foods wordt ook gedwongen twee pluimveeslachterijen, twee pluimveebroedplaatsen en twaalf pluimveehouderijen te sluiten. De te verkopen activiteiten komen neer op een jaarlijkse slachtcapaciteit van 730.000 ton. Alle contracten met afnemers gaan automatisch mee naar de nieuwe eigenaars.

Cade-commissaris Carlos Ragazzo verklaarde recent te geloven dat de fusie van Sadia en Perdigao niet in het belang is van de consument. Brasil Foods zou machtig worden dat het prijzen kan verhogen zonder dat de consument een alternatief heeft, Uiteindelijk stemden vier van de vijf betrokken commissarissen van Cade onder bovengenoemde voorwaarden voor de deal.

Volgens kredietbeoordelaar Fitch betekenen de maatregelen niets voor de kredietwaardigheid van Brasil Foods. Op de Bovespa-beurs in São Paulo werd in eerste instantie met opluchting gereageerd. Brasil Foods is al opgezet in 2009 maar moest onverwacht lang wachten op uiteindelijke goedkeuring. Brasil Foods zal vermoedelijk wel een andere beurswaarde krijgen.

Volgens bestuursvoorzitter José Antonio Fay van Brasil Foods zijn de maatregelen pijnlijk, maar blijft de fusie zinvol. Het bedrijf wil een wereldwijde leider worden in de voedingssector. Het bedrijf is al één van de grootste pluimveeslachters van het land. Mogelijk zijn JBS en Marfrig geïnteresseerd in de onderdelen die Brasil Foods afstoot.

Of registreer je om te kunnen reageren.