Home

Nieuws 161 x bekeken

Brabant weigert verplaatsing megastallen

’s-Hertogenbosch – De provincie Noord-Brabant weigert 28 intensieve veehouderijen een vergunning voor verplaatsing te verlenen. Daarmee gaat het merendeel van de 47 aangevraagde projecten niet door.

In vijftien gevallen verlenen de Brabantse Gedeputeerde Staten (GS) wel toestemming en vier procedures moeten worden overgedaan. Over 66 aanvragen met betrekking tot uitbreiding op de bestaande locatie wordt later een beslissing genomen.

Naar aanleiding van het burgerinitiatief Megastallen Nee besloten Provinciale Staten (PS) vorig jaar met onmiddellijke ingang buiten de zogeheten landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) geen nieuwvestiging van van bedrijven met een bouwblok groter dan 1,5 hectare toe te staan. De 15 ontheffingen die nu wel zijn verleend, betreffen lopende zaken.

ZLTO is niet blij met het besluit. ”Voor ondernemers is het altijd goed als er duidelijkheid bestaat”, zegt een woordvoerder. ”Maar als die duidelijkheid betekent dat ze niet verder kunnen, in elk geval niet totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan, is dat een vervelende uitspraak. De organisatie verwacht dat enkele veehouders juridische stappen zullen nemen tegen de provincie, maar concrete aanwijzingen daarvoor zijn er nog niet.

”Het blijft voor ons onbehoorlijk dat GS veehouders zo lang aan het lijntje houdt”, stelt de woordvoerder. ” Ik heb het sterke vermoeden dat nogal wat ondernemers naar de rechter zullen stappen en maatschappelijke kosten zullen maken. Dat zou de provincie nog wel eens miljoenen kunnen kosten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.