Home

Nieuws

Boycot foie-gras schiet Fransen in verkeerde keelgat

Parijs – Een boycot van de omstreden ganzenleverpastei foie gras tijdens de komende aflevering van de internationale voedingsbeurs Anuga in Keulen is de Fransen volstrekt in het verkeerde keelgat geschoten.

De Franse woede is zo groot dat minister van landbouw Bruno le Maire een officiële protestbrief heeft geschreven aan zijn Duitse collega Ilse Aigner.

”Het is belangijk dat Franse foie-gras aanwezig is op de beurs die door talrijke inkopers vlak voor de belangrijke Kerstperiode wordt bezocht”, stelt Le Maire. Hij refereert daarmee aan het feit dat de Franse ’lekkernij’ vooral tijdens de feestdagen op tafel verschijnt. Meer dan 80 procent van de jaarlijkse verkopen vinden plaats in december.

De authentieke foie gras wordt gemaakt door ganzen en ook eenden geforceerd zoveel mogelijk voer door de strot te duwen, waardoor de lever in korte tijd enorm groeit. De productiemethode roept al jaren heftige kritiek op en foie gras is in een toenemend aantal landen en steden dan ook van het menu gehaald. Ook Duitsland heeft de omstreden productiemethode verboden maar dat de foie-grashandel zich nu ook niet meer op Anuga mag presenteren – met alle economische gevolgen van dien – is in Frankrijk echter verkeerd gevallen. Voor de meeste Fransen zelf blijft foie gras een luxe product waaraan vlak voor de kerst rustig een paar tientjes voor een klein potje wordt besteed.

Of registreer je om te kunnen reageren.