Home

Nieuws

Boete voor dierenarts die euthanasiemiddel op bedrijf achter liet

Den Haag – Het veterinair tuchtcollege heeft een dierenarts een boete van 500 euro opgelegd nadat hij op een bedrijf van een veehouder een flesje met euthanasiemiddel T61 had achtergelaten.

Het foutief handelen van de dierenarts kwam aan het licht toen een controleur van de AID in 2009 bij een veebedrijf een flesje euthanasiemiddel aantrof. Het flesje van het middel, dat alleen door dierenartsen mag worden toegepast, was nog voor 80 procent vol. De varkenshouder verklaarde dat hij het middel had gekregen om er zelf varkens mee te kunnen euthanaseren. Later op de dag is de veehouder op die verklaring terug gekomen en heeft hij verklaard dat alleen de dierenarts varkens op zijn bedrijf euthanaseerde en het flesje vergeten was mee te nemen.

De klachtenambtenaar heeft hierop besloten dat de dierenarts geen opzet kan worden verweten, maar wel dat de dierenarts het middel abusievelijk heeft achtergelaten.

De tuchtrechter oordeelde dat de dierenarts zodanig tekort is geschoten in zijn handelen, dat hiermee voor de gezondheidszorg voor dieren ernstig schade kon ontstaan. ”Het feit dat het gaat om een middel dat bedoeld is om dieren te doden, brengt mee dat extra oplettendheid geboden is”, aldus de rechter. Hij oordeelde dat de dierenarts ook te weinig actie heeft ondernomen om het flesje alsnog op te halen op het bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.