Home

Nieuws 676 x bekeken 3 reacties

Boeren klagen LTO Noord definitief aan vanwege Hof van Saksen

Middelharnis – LTO Noord weigert 4 miljoen euro te betalen aan ruim vijftig boeren die via een rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen investeerden in het bijna failliete bungalowpark Hof van Saksen. De organisatie stelt ook dat er geen onderhandelingsruimte is. De boeren stappen nu naar de rechter.

Dat staat in een brief van LTO Noord Verzekeringen aan het advocatenkantoor dat optreedt namens de boeren, Den Hollander Advocaten in Middelharnis. Het bureau bereidt nu een procedure voor tegen de belangenorganisatie LTO Noord. Deze ontving van fondseigenaar Phanos in de jaren 2005 en 2006 1,3 miljoen euro commissie voor het promoten van de belegging.

Volgens advocaat Marcus Bijloo van het kantoor melden zich nog dagelijks boeren aan bij zijn bureau. In totaal staken 750 boeren in totaal 27 miljoen euro in het Hof van Saksen. Particuliere investeerders staken 52 miljoen in het park. De banken ABN Amro en Rabobank staken 150 miljoen euro in Hof van Saksen.

Den Hollander start een procedure omdat een rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen, WLTO Verzekeringen, niet de juiste vergunning had om te bemiddelen in het betreffende beleggingsproduct. LTO Noord erkent dit overigens maar stelt dat het slechts een veredelde vormfout betreft.

Men waarschuwde volgens Bijloo ook niet voor risico’s, noemde het een zeer geschikte manier om een pensioen te versterken en zei dat het beleggingsobject ontworpen was speciaal voor de achterban van LTO Noord. ”Men verzaakte een bijzondere zorgplicht”, aldus Bijloo. WLTO Verzekeringen was een volle dochter van de belangenorganisatie en opereerde uit hetzelfde gebouw en met dezelfde mailadressen.

”Er bestonden ook commerciële prikkels bij WLTO Verzekeringen om de leden te stimuleren tot investeren. Niet alleen kreeg men tenminste 1,3 miljoen euro commissie, de toenmalige directeur had bovendien een bonusregeling volgens welke hij 30 procent van de winst van het bedrijf zou krijgen.”

De toenmalig directeur, Piet Blanken, is inmiddels weg bij de organisatie, en erkent een variabel loon te hebben gekregen. Blanken stelt echter dat Hof van Saksen hemzelf zeker niet zoals in andere media gesuggereerd tonnen opleverde.

LTO Noord houdt nu vast aan een schikkingsregeling voor de gedupeerden van Hof van Saksen. Volgens de regeling, ontworpen door Phanos en de banken, krijgen de gedupeerden 15 procent van de inleg terug. 90 procent is akkoord met het schikkingsvoorstel, dat echter nog niet definitief is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  natuurlijk gaat LTO niet betalen, want dat moet dan voor een gedeelte van mijn geld en dat vind ik weer niet leuk!
  als ik een belegging doe die toevallig niet zo goed rendeert kom ik toch ook niet bij deze klagers vragen om een financiele bijdrage
  en dat LTO en Banken er beter van werden hadden ze toen al kunnen weten als ze goed hun huiswerk hadden gedaan

 • no-profile-image

  Als het van een gedeelte van jouw geld betaald gaat worden, dan had je maar geen LTO-lid moeten zijn. LTO deugt niet en zál ook nooit deugen, dat had je óók kunnen weten. Dus ook dan: niet klagen!

 • no-profile-image

  iets niet leuk vinden is niet perse klagen toch
  die beleggers die klagen of zeuren zo je wilt.

Of registreer je om te kunnen reageren.