Home

Nieuws

Bleker beperkt steunregeling jonge boeren

Den Haag – De steunregeling voor jonge boeren krimpt fors in. Het maximale bedrag dat jonge landbouwers als steun kunnen krijgen blijft beperkt tot 25.000 euro.

De regeling, die van 3 oktober tot 11 november wordt opengesteld heeft een beperkte omvang. Het ministerie trekt er niet meer dan 8 miljoen euro voor uit. De regeling staat open voor boeren jonger dan veertig jaar, die minder dan drie jaar geleden een bedrijf hebben overgenomen of gestart.
De jonge landbouwersregeling kent nu nog vier categorieën: gebouwen, machines en verplaatsbare installaties, grondverwerving en overige landbouwinvesteringen. Tot vorig jaar waren er nog twaalf categorieën.

In de bestaande regeling kon de aanvraag worden voorzien van een bankverklaring. Nu moet de aanvraag worden gedaan met een offerte. Doel daarvan is dat het ministerie meer zekerheden wil bij de haalbaarheid van de projecten.

De jonge landbouwersregeling staat niet meer open voor projecten die ook op een andere manier voor steun in aanmerking komen, zoals duurzame stallen.

Het NAJK reageert teleurgesteld op de uitgeklede regeling. Vice-voorzitter Ramon Klaassens zegt dat het NAJK graag een ruimere regeling had gewild, maar dat dit het best haalbare lijkt. ”Het zag er eerder nog minder goed uit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.