Home

Nieuws

Bijna helft glasaardbeien in export gaat nu naar België

Zoetermeer - De uitvoer van aardbeien naar België is tot juni met 76 procent gestegen. België is daarmee de veruit grootste afnemer van Nederlandse glasaardbeien, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

België neemt met 2.826 ton nu bijna de helft van de uitgevoerde aardbeien af uit Nederland. Een deel van die aardbeien wordt door telers afgezet bij Belgische veilingen, die het product weer uitvoeren naar bijvoorbeeld Duitsland. Dat land zakte als direct exportgebied tot juni 16 procent en kwam uit op 1.290 ton.

Noorwegen en Zweden blijken groeimarkten voor Nederlandse aardbeien. De uitvoer verdubbelde naar deze landen. De afname uit Verenigd Koninkrijk daalde wel met 48 procent. Nederland en Spanje hebben als grootste leveranciers in Verenigd Koninkrijk ruimte verloren aan Marokko en België.

Duitsland heeft in 2010 in totaal 10 procent minder aardbeien geïmporteerd dan in 2009. Spanje blijft de belangrijkste aanvoerder van aardbeien op de Duitse markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.