Home

Nieuws

Bestrijding trips in gladiool met warme lucht is effectief

Wageningen - Een warme luchtbehandeling van gladiolenknollen gedurende 24 uur bij 41 graden Celcius bestrijdt alle stadia van tripsen in gladiolen volledig. Dit blijkt uit onderzoek van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit.De warme luchtbehandeling kan zowel in pitten als in knollen worden toegepast. Ook een bloembollenexporteur kan na aflevering van de knollen door de teler, de warme luchtbehandeling probleemloos herhalen zonder dat dit consequenties heeft voor de plantkwaliteit na opplanten.

Bij toepassing van de warme luchtbehandeling onder praktijksituaties moet er rekening mee worden gehouden dat het plantgoed langer behandeld moet worden dan 24 uur. Leidraad hierbij is dat de warme luchtbehandeling start op het moment dat de 41 graden Celcius wordt bereikt op alle plekken tussen het plantgoed. Het goed bijhouden van de temperatuur is hierbij noodzakelijk. Een warme luchtbehandeling van 48 uur bij 41 graden Celcius wordt door pitten en knollen nog goed verdragen en heeft geen negatieve gevolgen voor de opbrengst en plantkwaliteit. Het is niet bekend of een langere behandeling bij 41 graden Celcius van invloed is op de opbrengst en plantkwaliteit.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.