Home

Nieuws 5177 x bekeken

Behoud de Parel stapt naar nationale Ombudsman

Grubbenvorst – Actiegroep Behoud de Parel in Grubbenvorst heeft een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeier.

De klacht betreft het in de ogen van Behoud de Parel onzorgvuldig en manipulatief communiceren van Burgemeester en Wethouders van de gemeente horst aan de Maas over een rapport van de GGD Noord- en Midden-Limburg over de gezondheidseffecten van het Nieuw Gemengd Bedrijf.

Het Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB) met 1,2 miljoen kippen en 35.000 varkens moet worden gevestigd in de gemeente Horst aan de Maas. De actiegroep verzet zich hier al jaren tegen.

In september 2009 verscheen een rapport over de mogelijke schadelijke effecten van het NGB. Het rapport met gunstige conclusies rond de mogelijke gezondheidseffecten van het Nieuw Gemengd Bedrijf werd door de gemeente vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 openbaar gemaakt. Behoud de Parel vindt de conclusies echter onzorgvuldig en tekende protest aan.

B&W verklaarde de bezwaren van Behoud de Parel ongegrond. De Commissie Bezwaar en Beroep van de gemeente ging echter met Behoud de Parel mee en verklaarde de bezwaren van Behoud de Parel gegrond. Het gemeentebestuur hield echter voet bij stuk en deed niets met de aanbevelingen van haar eigen Commissie Bezwaar en Beroep.

Behoud de Parel vraagt nu een uitspraak van de Nationale Ombudsman over de handelswijze van de gemeente.

Volgens Paul Geurts van Behoud de Parel zou een uitspraak van de ombudsman ten gunste van de actiegroep gevolgen kunnen hebben voor de uiteindelijke besluitvorming rond het Nieuw Gemengd bedrijf. Geurts: ”We zouden zo’n uitspraak bijvoorbeeld in kunnen brengen voor de Raad van State als die een finale beslissing moet nemen. De gemeente verwijst nu steeds naar dit GGD rapport bij het nemen van het projectbesluit. Als wij in het gelijk worden gesteld dan valt een stuk argumentatie weg.”

Of registreer je om te kunnen reageren.