Home

Nieuws

Bauernverband eist radicale verandering prijsvorming varkensvlees

Berlijn – Het Duitse Bauernverband eist dat het roer bij de prijsvorming in de productie- en handelsketen op de varkensvleesmarkt radicaal omgaat. Volgens voorzitter Gerd Sonnleitner is dat bitter noodzakelijk.Aanleiding voor deze noodkreet is de scherpe prijsdaling van afgelopen week. De vleesvarkensprijzen (Vereinigungspreis) leverden 7 cent in en zijn daarmee beland op € 1,53 per kilo. Dat is naar de visie van het Bauernverband zodanig laag dat daarmee de kosten niet worden terugverdiend. ”Door de sterk gestegen voerkosten zou het vleesprijsniveau minstens €1,80 moeten zijn,” constateert Sonnleitner.

Hij vindt het totaal onbegrijpelijk dat enkele slachterijen het prijsverval bovendien zelf in de hand hebben gewerkt. ”Daarmee is nogmaals een verwoestend signaal aan de handel gegeven. De rendementen van de ondernemingen in de levensmiddelenhandel worden momenteel over de rug van onze varkenshouders uitgevochten.”

Sonnleitner doet daarom een dringend beroep op zowel slachterijen als handel om hun verantwoordelijkheid voor de voedselketen te beseffen en dat besef door te laten werken in de prijsvorming. ”Anders moeten in Duitsland veel boeren het voor gezien houden en hun bedrijf beëindigen.”

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg deelt in grote lijnen de analyse van de DBV. “De Duitse slachterijen zetten de trend. Kennelijk zijn er andere belangen ondermeer lange termijn afspraken in de internationale handel die een goede prijsvorming tegenhouden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.