Home

Nieuws

Banken doen nog geen mededeling over Hof van Saksen

Zwolle – ABN Amro en Rabobank hebben nog geen besluit genomen over hoe verder te gaan met beleggingsdebacle Hof van Saksen. Meer dan 90 procent van de beleggers stemt in met een schikkingsvoorstel volgens welke ze 15 procent van de inleg terugkrijgen.

Een besluit werd vandaag verwacht.

LTO Noord Verzekeringen heeft besloten voorlopig geen mededelingen te doen over een rechtszaak die vijftig boeren aanspanden tegen de organisatie, waarvan een rechtsvoorganger bemiddelde in obligaties Hof van Saksen. Advocatenkantoor Den Hollander uit Middelharnis heeft LTO Noord Verzekeringen gesommeerd ruim 4 miljoen euro aan schadevergoeding te betalen.

Wanneer LTO Noord Verzekeringen niet of afwijzend reageert, stapt het kantoor naar de rechter voor onrechtmatig handelen. In totaal bracht het bedrijf, WLTO Verzekeringen, ongeveer 750 boeren aan, die gezamenlijk 27 miljoen euro investeerden. Directeur Jaap Eringa van LTO Noord Verzekeringen wil alleen kwijt dan dat een brief van de advocaat naar Den Hollander Advocaten onderweg is.

Fondseigenaar Phanos betaalde in 2005 en 2006 1,3 miljoen euro aan de verzekeringstak van LTO Noord. Marcus Bijloo van Den Hollander Advocaten zou de toenmalige directeur van WLTO Verzekeringen, Piet Blanken, een derde van dit bedrag als bonus hebben opgestreken. Eringa zegt hierover geen informatie te hebben. De heer Blanken ontkent dit ten stelligste.

De 4 miljoen is gebaseerd op de investering die de vijftig boeren deden, de kosten die ze maakten voor de obligatie-emissie en de wettelijke rente. LTO Noord Verzekeringen als ook LTO Noord heeft vooralsnog alle schuld bij het beleggingsdebacle Hof van Saksen afgewezen.

LTO Noord bracht wel 150.000 euro in een stichting voor gedupeerden, genaamd Stichting Hypo Notes A, B en C. De bij het beleggingsdebacle betrokken banken ABN Amro en Rabobank zetten een voorstel op, volgens welke gedupeerden 15 procent van hun inleg terugkrijgen.

LTO Noord draagt aan dit schikkingsvoorstel 400.000 euro bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.