Home

Nieuws 317 x bekeken

Babiana is vrolijke bloeier

Lisse – Babiana doet het bijzonder goed in de tuin. Het product is familie van de iris en er zijn ongeveer vijftig soorten bekend, waarvan alleen Babiana stricta in ons land wordt verhandeld.

Maar dan wel met enkele cultivars in diverse kleuren, die Dames & Beelen deze week showt in de keuringszaal bij de CNB in Lisse.

Als snijbloem doet Babiana het redelijk, maar de houdbaarheid is dan wel aanzienlijk korter dan in de tuin, waar het product met name in de borders goede sier kan maken. De naam verwijst overigens naar de baviaan, die de knolletjes opgraaft en ze consumeert. Dames & Beelen showt ook de Chasmanthe floribunda, waaronder de goudgele Ch. ‘Golden Wave’ die een donkere steel heeft, wat een fraai contrast met de bloemen oplevert.

In de keuringszaal staan deze week ook nog exemplaren van de vaste plant Hosta, die werden ingezonden door Heemskerk Vaste Planten. Hieronder bevinden zich de bontbladige H. ‘Ghostmaster’, de donkergroene H. ‘Sugar and Spice’ en diverse nieuwe cultivars onder nummer.

Gebr. Valkering toont een vaas met Allium amethystinum. Op de bolvormige bloeiwijze groeien de meeldraden verder uit en leveren een attractief product op dat zeker in het gemengde boeket hoge ogen kan gooien. Ongeveer gelijksoortig is de bloeiwijze van Allium ‘Forelock’ die door M. van Duin in de keuringszaal wordt gepresenteerd.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.