Home

Nieuws 1 reactie

BLHB: inkomen pachter daalt door nieuwe pachtprijzen

De Krim – De nieuwe pachtprijzen en de nieuwe veranderpercentages veroorzaken een daling van het modaal inkomen van de pachter. Dat zegt de bond van landbouwpachters en hypotheekboeren, BLHB. In het nieuwe pachtprijzensysteem daalt het inkomen van de pachter in veel gebieden, terwijl de verpachter in het nieuwe systeem een beter rendement krijgt als gevolg van de waardestijging van de grond.

”De situatie bij pacht in Nederland is erg lastig door de hoge waarde van landbouwgrond. De gemiddelde grondwaarden per regio wordt gebaseerd op transacties die plaatsvinden. Op dit moment is dat een beperkt aantal transacties vanwege de stagnerende grondmarkt.

Bij de transacties is de achtergrond van de grondhandel niet bekend. Het kan zijn dat gronden worden gekocht door ondernemers die moesten verplaatsen en daardoor meer te besteden hebben. Er spelen dan dus niet-agrarische invloeden in de grondprijs”, legt voorzitter Jos van Maanen van BLHB uit. Door deze hoge grondprijs is de verhouding met het agrarisch opbrengend vermogen scheef. ”Het is logisch dat verpachters rendement willen over de waarde die ze in de grond hebben belegd. Maar tegelijkertijd moeten de pachters deze pachtprijs kunnen verdienen uit het agrarisch opbrengend vermogen. Dat is scheef, waardoor een deel van de pachtprijs betaald moeten worden uit het modale inkomen plus reservering dat voor de pachter als ondergrens zou moeten dienen”, aldus Van Maanen. Het gaat dan om het deel dat boven de regionorm moet worden betaald en de correctie voor verpachtersrendement.

De pachtprijs is in een aantal gebieden van Nederland opnieuw gestegen. ”Als verpachters de toegestane verhogingen altijd hebben doorgevoerd, zitten de prijzen in veel gevallen op de maximale toegestane prijs van 110 van de regionorm”, aldus Van Maanen.

BLHB vindt dat de wettelijke bescherming van pachters behouden moet blijven. Dat zegt de organisatie in reactie op de Federatie Particulier Grondbezit (FPG), die het pachtsysteem verder wil liberaliseren. De FPG ziet zelfs liever dat de periode voor pachtcontracten korter wordt dan zes jaar dan dat het langer wordt. De BLHB vindt dat de situatie voor pachters dan te onzeker wordt. Ze houdt liever vast aan het huidige systeem . ”Al staat de BLHB er wel open voor om een discussie over de pachtwetgeving en pachtersbescherming op fundamentele basis te voeren. Maar een liberaal systeem naast een gereguleerd systeem te bevorderen is geen goede weg voor pachters en verpachters ”, aldus Van Maanen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tja, als je meer pacht moet betalen daalt je inkomen. Voor Nederlandse begrippen is dit wel een héél intelligente conclusie. Jammer dat de BLHB de kern van de zaak mist en niet luistert naar wat anderen aangeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.