Home

Nieuws

Australië komt met CO2-belasting

Sydney - Australië wil een CO2-belasting gaan heffen om klimaatverandering aan te pakken.

De circa 500 grootste vervuilers moeten 23 Australische dollar (ruim 17 euro) per ton CO2-uitstoot gaan betalen. Dat maakte premier Julia Gillard zondag bekend. De belasting zou per 1 juli 2012 ingevoerd moeten worden.

De maatregelen moeten leiden tot 160 miljoen ton minder uitstoot van broeikasgassen in 2020, het equivalent van 45 miljoen minder auto's op de weg.

Per hoofd van de bevolking is Australië wereldwijd een van de grootste broeikasvervuilers. Ongeveer 80 procent van de benodigde stroom wordt uit de verbranding van steenkool gehaald. Ook exporteert het land veel steenkool.

Critici waaronder de oppositie en industrie stellen dat het land door de belasting er economisch flink op achteruit gaat. Uit peilingen bleek dat circa 60 procent van de Australiërs tegen de belasting is. Ze vrezen dat ze opdraaien voor de extra kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.