Home

Nieuws

Aspergeteelster José Janssen ontwaart complot

Den Bosch - De 48-jarige aspergeteelster José Janssen uit Someren vindt het 'bijzonder merkwaardig' dat ze telkens bij de rechtbank beland terwijl ze naar eigen zeggen niet anders werkt dan andere tuinders.

Janssen heeft dat dinsdag gezegd tegen de bestuursrechter in Den Bosch waar ze zich verweerde tegen twee boetes die ze opgelegd kreeg in het aspergeseizoen van 2009. ,,Ik doe dit werk nu dertig jaar en de laatste jaren word ik telkens geconfronteerd met allerlei instanties. Het is waanzinnig waar ik in terechtgekomen ben.''

Haar aspergebedrijf kreeg voor in totaal voor 98.750 euro boetes omdat er geen goede administratie van de werk- en rusttijden was en omdat er 23 buitenlanders zonder vergunning werkten.

Janssen zit sinds 15 juni weer in de gevangenis in afwachting van een strafzaak wegens uitbuiting van werknemers in 2009 en dit jaar. Ze werd voor het eerst gearresteerd begin 2010 en zat toen een half jaar vast.

Haar advocaat Esther Vliegenberg meent dat de arbeid- en rusttijden wel goed zijn bijgehouden. Aanvragen voor een werkvergunning voor de Roemeense werknemers zijn op tijd ingediend maar pas aan het eind van het aspergeseizoen verleend, betoogde ze. ,,Ik heb dit jaar weer smekend bij het UWV aan de lijn gehangen. Zorg dat ze mogen komen werken. Maar er gebeurt niks'', legde Janssen uit. ,,Ik zou niet weten hoe het anders moet'', klonk het vertwijfeld.

De bestuursrechter doet binnen zes weken uitspraak over beide boetes. De strafzaak van Janssen staat gepland op 20 september.

Of registreer je om te kunnen reageren.