Home

Nieuws

Akkervogels terug op Drents boerenland

Eerste Exloërmond - Akkervogels keren terug in Drenthe. Van de grauwe kiekendief is voor het eerst sinds jaren weer een broedend paar gesignaleerd, zegt Henk Jan Ottens van de Werkgroep Grauwe Kiekendief.

Ottens sprak vrijdagmiddag in een bijeenkomst van BoerenNatuur in Eerste Exloërmond. Hij zegt dat nergens in Nederland de vogelpopulaties zo groot zijn als in Drenthe. "We zitten hier op een schatkist’’, aldus Ottens. Op de schaal van honderd meetpunten signaleerde hij dit jaar 95 gele kwikstaarten, 94 veldleeuweriken en 88 geelgorzen. Ook kieviten, kwartels en fazanten scoorden hoog.

De hoge vogelpopulatie in Drenthe een gevolg van de groeiende biodiversiteit, die mede het gevolg is van het akkerrandenbeheer in de landbouw, meent de vogeldeskundige.

Voorzitter Luink van der Laan van de stichting Boeren met Uitzicht in Eerste Exloërmond, een club van 12 boeren die 1800 hectare grond bewerkt, zegt dat er steeds meer akkerranden beschjikbaar komen voor vogels en andere fauna. Van de 1800 hectare is nu 100 hectare in gebruik als akkerranden. "Dat is 6 procent en het wordt nog meer", zegt Van der Laan.

Gedeputeerde Rein Munniksma van Drenthe suggereert om bouwgrond voor industrie of woningen, die door de economische crisis braak blijft liggen, wordt ingezet als alternatieve akkerranden.

Of registreer je om te kunnen reageren.