Home

Nieuws 179 x bekeken

Afzetpartijen: met Brussel praten over crisiskartel

Barendrecht – Afzetorganisaties voor groente willen met het directoraat generaal Agri (het landbouwdepartement van de Europese Unie) overleggen over de instelling van een crisiskartel. Daarin mogen afzetorganisaties marktmaatregelen met elkaar afstemmen om zo de negatieve effecten van Ehec te dempen. Nu is dat nog onmogelijk.

Vrijdagmiddag overlegt het bestuur van DPA over een plan hiertoe. Gisteren sprak DPA al met het ministerie van ELI over mogelijkheden daartoe. ”Ze hebben ons verteld wat de meeste kans maakt in Brussel”, aldus directeur Hans van Es.

Daarmee denken de afzetorganisaties niet langs de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) te hoeven. ”Die wettelijke mogelijkheden zijn er wel, maar dat duurt drie maanden.” De NMA bevestigt hiervoor geen aanvraag te hebben ontvangen uit de sector.

Het is niet duidelijk wat de plannen voor een crisiskartel precies inhouden. Eerder werd gesproken over mogelijke productiekrimp of gezamenlijke afspraken over interventie. Van Es: ”Als telersvereniging kun je alleen een maatregel treffen, maar als vijf verenigingen dit doen, heb je een probleem.”

Nederland wil in eerste instantie eigen plannen uitwerken, maar sluit niet uit dat in een later stadium aansluiting gezocht wordt bij bijvoorbeeld België.

Of registreer je om te kunnen reageren.