Home

Nieuws 215 x bekeken

Afzetpartijen gaan meer product uit de markt nemen

Zoetermeer – Afzetorganisaties zijn overeen gekomen gezamenlijk product uit de markt te nemen.

Daarmee worden details bekend van het crisiskartel waaraan de organisaties in koepel DPA werken. Het gaat om tomaat, komkommer, paprika, sla en aubergine. Alle telersverenigingen moeten een vooraf vastgesteld gedeelte van de aanvoer in een bepaalde week uit de markt nemen.

Doel is prijzen op te trekken tot het niveau van de laatste drie jaar gemiddeld. Plannen daarvoor zijn doorgestuurd naar de Europese Commissie; de afzetorganisaties wachten nu op goedkeuring van de plannen. Eerder stelde LTO al dat mogelijk volgende week de eerste maatregelen van kracht worden.

Tot en met 6 juli is in totaal 56.000 ton groenten voor interventie aangemeld. Er is 37,5 miljoen kilo tomaat, 15,7 miljoen kilo komkommer, 2 miljoen kilo paprika en 123 ton sla uit de consumentenmarkt genomen. Bovendien is ruim 491 hectare groenten niet geoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.