Home

Nieuws 355 x bekeken

Afzet vochtrijke voeders in EU stijgt

Den Haag – De afzet van vochtrijke diervoeders in de Nederlandse varkenshouderij is in 2010 uitgekomen op 3,35 miljoen ton, 13 procent meer dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV). Of de afzet doorzet is onzeker omdat de hoge graanprijs de bio-ethanolmarkt onder druk zet.

De toename wordt door de OPNV verklaard uit een hoger aanbod van tarwezetmeel en tarwegistconcentraat. Het aanbod is gestegen door een grote toename van de productie van bio-ethanol in Noord-West Europa. Meerdere fabrieken waaronder die van het Spaanse Abengoa en Belgische Biowanze kwamen het afgelopen jaar met tarwegistconcentraat op de markt.

De afzet van tarwegistconcentraat steeg in 2010 met 26,5 procent tot 800.000 ton. De varkenshouderij neemt 60 procent van het product af, de rundveehouderij de overige 40 procent. Of de afzetgroei doorzet is de vraag omdat een aantal bio-ethanolproducenten problemen heeft doordat de graanprijs al enige tijd op de termijnmarkten boven de 200 euro per ton ligt.

Bovendien moeten Europese producenten concurreren met import van bio-ethanol uit onder meer de VS. De bio-ethanolindustrie is hier zwaarder gesubsidieerd dan in de EU en kan door lagere loon- en grond goedkoper produceren dan in belangrijke delen van de EU.

De afzet van tarwezetmeel komt volledig op het conto van de varkenshouderij en steeg met 19,2 procent tot 975.000 ton. In tonnen zijn daarna aardappelstoomschillen de belangrijkste productgroep. De afzet hiervan steeg 13 procent tot 690.000 ton.

De afzet van vochtrijke voeders wordt in de markt gezet als duurzaam. Bij de productie wordt bespaard op droogkosten, waardoor bedrijven dichter bij hun CO2-doelstellingen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.