Home

Nieuws

Advocaten: LTO Noord Verzekeringen kan worden aangeklaagd voor beleggingsdebacle

Amsterdam – WLTO Verzekeringen heeft niet alleen zonder de juiste vergunning bemiddeld in het beleggingsproduct Hof van Saksen, maar ook ondeugdelijk gecommuniceerd over de kwaliteit van het product. Dat stelt advocatenkantoor Den Hollander uit Middelharnis.Het bureau denkt de rechtsopvolger, LTO Noord Verzekeringen, daarom te kunnen aanklagen voor onrechtmatig handelen. Onderzoeksbureau Deminor adviseert mensen die in het bungalowpark hebben belegd via LTO Noord eveneens nog niet akkoord te gaan met een schikking maar eerst de mogelijkheid tot een rechtszaak nader te onderzoeken.

Circa 750 boeren dreigen in totaal 27 miljoen euro te verliezen door een faillissement van Hof van Saksen. De banken ABN Amro en Rabobank staken samen ruim 100 miljoen euro in het park en hebben het recht van eerste hypotheek. De banken zijn met de voor gedupeerden opgerichte Stichting Hypo Notes A, B en C een schikkingsvoorstel overeengekomen, met wie tot dusver meer dan 80 procent heeft ingestemd. Volgens het schikkingsvoorstel krijgen obligatiehouders, 1.500 in totaal, 15 procent van hun inleg min kosten. De banken laten dan het bungalowpark doorgaan.

Een woordvoerder van Den Hollander benadrukt dat nog onzeker is dat de opbrengst van een rechtszaak groter zal zijn dan de schikking. ”Maar het gaat ook om genoegdoening.”

Volgens Erik Bomans, partner bij Deminor, kan via de rechtbank in het beste scenario 20 procent van de inleg worden teruggehaald. ”Maar dat is onzeker en bovendien een tijdrovend proces.” In principe vindt Bomans het voorstel tot 15 procent op dit moment de beste keuze. ”Maar de positie van LTO Noord is wel apart en als rechtszaken mensen niet afschrikken”, aldus de Belg, ”zou ik toch voor 12 juli informatie inwinnen over de mogelijkheden tot een zaak.” Obligatiehouder moeten voor 12 juli een verklaring ondertekenen waarin ze afstand doen van hun recht partijen, inclusief LTO Noord, aan te klagen. Als niet iedereen hiermee instemt, gaat de deal wat betreft de banken niet door.

Zonder schikking verliezen 220 mensen in Drenthe hun baan, benadrukt directeur Peter Zwart van Hof van Saksen, die dit totaal onderbelicht vindt door de hausse aan berichten over de rol van LTO Noord, en de aandacht die het krijgt tijdens bijeenkomsten van de stichting. ”Gebruik in godsnaam niet de term failliet in uw artikel, dan blijven de mensen weg!” Een deal is volgens geheime afspraken met de bank alsnog van de baan als de omzet dit jaar meer dan 20 procent onder die van vorig jaar komt. Hof van Saksen loopt nog achter bij de doelstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.