Home

Nieuws

Actie slachtsector bij verbod rituele slacht

Amsterdam - Als het verbod op onverdoofd ritueel slachten niet van tafel gaat, komt de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) in actie.

De groep slachters stapt naar de rechter, als de Eerste Kamer dit najaar het wetsvoorstel aanneemt. Dat heeft de VSV vrijdag bekendgemaakt.

Een wet die onverdoofd slachten verbiedt is volgens de organisatie slecht voor het dierenwelzijn en een economische ramp voor de sector. Er staan honderden banen op het spel, aldus de VSV.

De Tweede Kamer nam eind juni het wetsvoorstel over onverdoofd slachten aan. "De parlementariërs steunen het wetsvoorstel vanuit het oogpunt van dierenwelzijn. Maar bedrijven die ritueel slachten zijn ervan overtuigd dat dieren juist slechter af zullen zijn als onverdoofd slachten wordt verboden.'' De VSV verwacht dat de dieren naar het buitenland worden vervoerd, waar ze onder slechtere omstandigheden worden geslacht.

Volgens de slachtsector is de wet strijdig met het Europese recht en de rechten van de mens. "Onverdoofde rituele slacht is al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met zowel de islam als het jodendom. Een verbod hierop botst met het fundamentele recht op godsdienstvrijheid'', aldus de VSV.

Of registreer je om te kunnen reageren.