Home

Nieuws

Accountant Groen Invest voor de rechter

Zwolle- Een vereniging van driehonderd beleggers heeft vandaag de accountant van het fonds Groen Invest voor de tuchtrechter in Zwolle gedaagd.

De beleggers menen dat uit de cijfers van de accountant nooit bleek dat hun inleg al voor het faillissement van 2009 was verdwenen.

Ruim zesduizend beleggers investeerden samen ongeveer 80 miljoen euro in de kweek van bomen. Volgens de Vereniging Participantenbelang Groen Invest Nederland heeft de accountant aantoonbaar onzorgvuldig gehandeld.

Volgens de vereniging besloot de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in 2009 het fonds de benodigde vergunning te onthouden. Pas toen bleek dat het fonds grotendeels leeg was. Eerder was dat niet uit de jaarrekeningen af te leiden. Ook spande de accountant volgens de klagers samen met de bestuurders van het fonds. De advocaat van de verdachte vindt dat de termijnen om te klagen over het werk van haar cliënt al zijn verlopen. Ook had de accountant een faillissement nooit kunnen voorkomen.

De tuchtrechter in Arnhem schorste de notaris van het hardhoutfonds in 2010 voor twee maanden. Hij had moeten weten dat de overeenkomsten die de beleggers tekenden minder financiële garanties boden dan in de brochures was beloofd. In juni dit jaar oordeelde de rechter in Den Bosch dat er geen bewijs was dat onbehoorlijk bestuur van directeur Frans van der H. de oorzaak is van het faillissement van hardhoutfonds.

De accountantskamer in Zwolle doet binnen tien weken uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.