Home

Nieuws

Aardbeienoogst voorlopig gered

Den Haag – De tuinders die een rechtszaak hebben aangespannen tegen het UWV over de tewerkstellingsvergunningen kunnen hun Roemeense en Bulgaarse werknemers sinds vrijdag weer inzetten. Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechter in Den Haag.

”De tuinders kunnen voor de aangevraagde tewerkstellingsvergunningen mensen inzetten. Dit geldt in ieder geval tot zes weken na de definitieve uitspraak op de bezwaarprocedure, die ik half augustus verwacht”, legt advocaat Conny Staudt van advocatenkantoor Maes Staudt advocaten uit. De aardbeienoogst is hiermee gered, maar voor boomkwekers bij wie de werkzaamheden in september juist begint, is de uitspraak in augustus bepalend. De zeventien tuinders kunnen op basis van de uitspraak ook de schade die ze geleden hebben claimen, aldus Staudt.

De uitspraak in de voorlopige voorziening heeft alleen gevolgen voor de tuinders die een rechtszaak hadden aangespannen. Tuinders die bezwaar hebben ingediend tegen de niet-verleende tewerkstellingsvergunningen kunnen via een rechtszaak mogelijk ook alsnog TWV’s krijgen. Voor tuinders die geen bezwaar hebben gemaakt heeft de rechtszaak geen effect.

Het UWV van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert teleurgesteld op de uitspraak van de voorzieningenrechter over de tewerkstellingsvergunningen voor Roemeense en Bulgaarse medewerkers. ”We hebben de rechter niet kunnen overtuigen van over overtuiging dat er voldoende prioriteit genietend arbeid (PGA) beschikbaar is”, aldus een woordvoerder van UWV. De rechter vindt dat het UWV onvoldoende kan bewijzen dat er voldoende Nederlandse of andere Europese medewerkers – niet zijnde Roemenen of Bulgaren – beschikbaar zijn. UWV weet nog niet of ze in hoger beroep gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.