Home

Nieuws 1 reactie

Aantal afgevoerde zeugen groeit

Zoetermeer – Tot en met week 26 zijn er in Nederland 3,5 procent minder zeugen geslacht. De export van zeugen is met 16,5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

In totaal zijn er 8,7 procent meer zeugen afgevoerd van de bedrijven. Bij deze cijfers is geen rekening gehouden met de import van slachtzeugen. Volgens Paul Westra zijn er in het eerste halfjaar een kleine zesduizend slachtzeugen geïmporteerd in Nederland.

Het aantal zeugenslachtingen (slachtingen plus levende export) groeit de laatste jaren regelmatig. Over heel 2009 kwam het aantal uit op ruim een half miljoen. Op een totale zeugenstapel van een miljoen dieren is dat percentage redelijk hoog.

De huidige cijfers doortrekkend zou het totaal aantal afgevoerde dieren nog hoger uit kunnen komen. De huidige trend lijkt in ieder geval ook al veroorzaakt te kunnen worden door de verhoogde afvoer van zeugen als gevolg van bedrijfsbeëindigingen.

Verder valt op dat de levende export van zeugen toeneemt. In Nederland slacht Vion tot nu toe zeugen in Son en in Groenlo. Het bedrijf wil dit najaar alle zeugenslachtingen concentreren in Groenlo. Dat dit niet uit luxe gebeurt blijkt wel uit deze cijfers. Kennelijk slaagt Vion er niet in om de zeugen vast te houden in eigen land.

Het zijn vooral de Duitse slachterijen, met Tönnies voorop, die flink trekken aan de zeugen. Dat dit bedrijf de zeugen graag slacht en daar veel voor over heeft bleek vorig jaar toen er in het najaar een complete prijzenoorlog werd gevoerd om de zeugen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    kleine prutsvermeerderaar

    Zo zie je maar weer voor worst in Duitsland heb je geen hoge kwaliteit nodig en toch verdienen aan vlees met een beetje smaaktoevoeging.Aanvoer nog gegarandeert.Volgend jaar het Pietrainvlees in de worst,die is ook niet te eten.Aanvoer genoeg!De consument lust alleen van buiten toegevoegde vocht,smaakstoffen en droog vermalen met vet vlees.Succes met uitknijpen van de fokkers.Meer gewild als biggencq.slachtvarkens.De wereld op z'n kop,kwaliteit????

Of registreer je om te kunnen reageren.