Home

Nieuws 477 x bekeken

Aantal Poolse boeren neemt toe, aantal bedrijven neemt af

Warschau – Het aantal Poolse boeren is de laatste acht jaar 10 procent gestegen tot 2,2 miljoen. Dat schrijft The Financial Times op basis van cijfers van het statistisch bureau van Polen.

Het aantal boerderijen daalde met 13 procent tot 1,9 miljoen. De stijging wordt deels verklaard uit EU-subsidies.

De Poolse economie groeit harder dan de West-Europese economie en normaliter daalt tegelijk het belang van de landbouw. In Polen is de omgekeerde ontwikkeling gaande, al is ook duidelijk dat steeds meer Poolse boeren een tweede baan hebben. Het aantal boeren met een andere baan is sinds 2004 ongeveer verdrievoudigd.

Poolse boeren ontvingen sinds de toetreding tot de EU in 2004 circa 112 miljard zloty (28 miljard euro) aan EU-subsidies. Bovendien heeft de Poolse staat vast gehouden aan een uitgebreide sociale zekerheidssyteem waarin het platteland extra steun krijgt toebedeeld.

Zo hoeven inwoners van het platteland minder premies af te dragen dan inwoners van de stad. De urbanisatie is dan ook vrijwel stilgevallen. Nieuwe banen die in de stad ontstaan dragen meer bij aan economische groei dan de banen op het platteland. In zekere zin vertraagt het kunstmatig leefbaar houden van het platteland dus de economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.