Home

Nieuws 160 x bekeken

'80 miljoen minder EU-geld voor producentenorganisaties'

Brussel – In het EU-budget voor 2012 is 80 miljoen euro minder beschikbaar voor producentenorganisaties in de groente- en fruitsector. Producenten hebben het al moeilijk door de Ehec-affaire en krijgen zo geen kans op herstel.

Dat stelt de belangenorganisatie voor agrariërs en coöperaties, Copa-Cogeca. Copa-Cogeca reageert op een besluit van de Raad van de Europese Unie. De Europese Commissie stelde eerder voor het EU-budget voor 2012 te verhogen met 4,9 procent. De Raad, die bestaat uit vertegenwoordigers met ministeriële bevoegdheid uit alle lidstaten, beperkt de verhoging tot 2,02 procent.

In feite wordt daarmee het budget bevroren, omdat de Europese Centrale Bank rekent met een inflatie van circa 2 procent in 2012. Wanneer deze inflatie manifest wordt, daalt het beschikbare geld voor de land- en tuinbouw met 0,6 procent. De korting komt volgens de website van de Raad van de EU neer op een kleine 198 miljoen euro.

Volgens Copa-Cogeca krijgt de groente- en fruitsector de hardste klappen. Zo gaat het budget voor het schoolfruitprogramma dat gezonde voeding bij kinderen moet promoten omlaag met 26 miljoen euro, en zou het budget voor producentenorganisaties met 80 miljoen euro dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.