Home

Nieuws

78 Denen ziek door peultjes uit Kenia via Nederland

Kopenhagen - De uitbraak van E.coli Etec in Denemarken door het eten van peultjes heeft 78 mensen ziek gemaakt. Dat meldt de Deense voedselautoriteit FVST.

Het is een veel mindere E.coli-variant dan de Ehec-variant in Duitsland. De uitbraak in Denemarken heeft een link met Nederland, omdat de peultjes uit Kenia via Nederland waren ingevoerd.

Volgens onderzoeksleider Morten Lispy zijn de 78 zieken opgespoord in acht bedrijven, die allemaal aten in dezelfde kantine. De besmetting met rauwe peultjes vond op 9 en 10 juni plaats, zegt Lispy. “De zieken hadden vooral last van diarree. 10 procent moest overgeven. Negen zieken hebben zich bij een arts gemeld.”

Bij voedselvergiftiging via groenten wordt niet gezocht op deze Etec-variant. “We hebben de laboratoria opdracht gegeven hiernaar te zoeken, toen uit de standaardtests niets kwam.”
Ook in 2009 vond een uitbraak van voedselvergiftiging plaats in Denemarken met peultjes uit Kenia. Toen ging het om een salmonellabesmetting.

Hoewel de besmetting niet op een restpartij is vastgesteld, gaat de Deense autoriteit uit van de bron in Kenia. “De importeur erkent dat het een partij heeft afgenomen van een teeltbedrijf in Kenia waar niet werd gecontroleerd op microbiologische besmetting. We hebben dat bedrijf een waarschuwing gegeven.” Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse importeur is niet duidelijk.
Lispy vermoedt een relatie met de droogte in Kenia, waardoor mogelijk rioolwater is gebruikt voor irrigatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.