Home

Nieuws 200 x bekeken

Zweedse tomatenteelt verliest terrein aan Nederland

Jönköping – De tomatenteelt in Zweden verliest gestaag steeds meer terrein aan de Nederlandse concurrentie.

Dat constateert de Zweedse rijksdienst landbouw in een rapport over de concurrentiepositie en de ontwikkelingsmogelijkheden van de bedoelde tuinbouwbedrijfstak.

De Zweedse tomaten staan op achterstand vanwege het prijsniveau, terwijl de buitenlandse tomaten niet alleen een prijsvoordeel hebben maar ook consumenten voor zich hebben weten te winnen met een gevarieerd aanbod van hoge kwaliteit. Nederlandse telers hebben bij de productie een voorsprong door zaken als grootschaligheid, kredietgarantiefaciliteiten en lage energiekosten, aldus de rapporteurs.

Dit heeft tot gevolg gehad dat de binnenlandse Zweedse productie sinds de eeuwwisseling in een groeiende markt is gedaald met 4.000 ton naar 13.800 ton in 2010. De zelfverzorgingsgraad ligt momenteel over het jaar als geheel op 14 procent en stijgt in het seizoen naar 20 procent. Om het tij te keren meent de dienst dat de telers moeten mikken op de ontwikkeling van het assortiment en op nieuwe energieoplossingen. ”De prijs blijft ook dan een nadeel. Maar hier spelen ook de handelsgeledingen een belangrijke rol,” geloven de rapporteurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.