Home

Nieuws

Worst case: twee ton schade voor komkommerteler

Naaldwijk – Een komkommerteler die maximaal geraakt wordt door de Ehec-crisis, kan meer dan twee ton schade per hectare oplopen.

Dat heeft Alfa Accountants en Adviseurs berekend in opdracht van het weekblad Groenten & Fruit. Het accountantsbureau berekende de mogelijke schade over een periode van vijf weken, uitgaande van een komkommerbedrijf met een oppervlakte van 4 hectare.

Het bureau rekende drie scenario’s door. Bij het volledig stopzetten van de teelt, berekende het accountantsbureau de schade over vijf weken op 98.000 euro per hectare. Per extra week zou daar 50.000 euro bijkomen.

Een teler die gebruik maakt van het Europese noodfonds zou over dezelfde periode een schadebedrag moeten incasseren van 133.000 euro en 46.000 euro per week extra, als de crisis langer zou aanhouden.

Het derde scenario ging uit van een teler die gewoon doorgeproduceerd heeft in de periode dat de markt verstoord werd door de Ehec-crisis. In dat geval loopt de schade op naar 233.000 euro per hectare, met een aanvullende schadepost van 79.000 euro, als de crisis langer aan zou houden.
In alle gevallen is rekening gehouden met het lidmaatschap van een telersvereniging, drie plantingen op jaarbasis en een teeltwissel in de periode mei/juni.

Volgens Joop Keijzer, van Alfa Accountants, zal de situatie per ondernemer verschillen, op basis van zijn eigen afweging, die het best past bij de individuele bedrijfssituatie. Ook houdt het accountantsbureau een armslag waar het gaat om bedrijven die niet in staat zijn om binnenkomende liquiditeiten mis te lopen, met bijkomend renteverlies, door te wachten op de noodfondsuitkering.

Of registreer je om te kunnen reageren.