Home

Nieuws 275 x bekeken 5 reacties

Wijffels: multifunctionele landbouw richtinggevend

Beesd – de multifunctionele landbouw verdient veel lof als pionier van een nieuwe fase in de ontwikkeling van de maatschappij.

Dat zei Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan universiteit Utrecht, woensdagochtend in Beesd bij de presentatie van een onderzoek over verbrede landbouw van de WUR. ’Wees niet zo defensief maar ga fier rechtop staan want dit is wat de wereld nodig heeft’, zei hij.

Wijffels is ’gebiologeerd door wat er aan de maatschappelijke basis aan vernieuwing plaatsvindt’. Het traditionele wereldbeeld, gebaseerd op economische maximalisering, heeft geleid tot een diepe crisis die nog lang niet voorbij is, aldus Wijffels. Maar hij ziet dat het ’atomistische wereldbeeld’ plaatsmaakt voor een ’relationeel wereldbeeld’, waarbij onderlinge relaties centraal staan. Daarin loopt de multifunctionele landbouw voorop, stelt hij.

Wijffels ziet Nederland als een groot stedelijk gebied. Ondernemers in het groen tussen de steden moeten zich richten op het vervullen van behoeftes van die bevolking, en dat is veel meer dan alleen puur voedselproductie, aldus Wijffels. ’Ik zie daar grote economische kansen voor multifunctionele landbouw.’ Hij spreekt zelf overigens liever van ’gedifferentieerd ruraal ondernemerschap’, omdat het niet per de om landbouw hoeft te gaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Voor veel ex boeren komt deze visie van Wijffels te laat. Had hij deze visie tijdens zijn bank carriére leidend laten zijn bij zijn doen en laten, was de situatie geweest zoals Wijffels nu als wenselijk omschrijft. Blijft bij mij de vraag; "Had Wijffels als bankier geen oog voor de sociaal, maatschappelijke functie van de openruimte of prevaleerde de winst gedachte? Zijn aanzien als bankier werd afgemeten aan de omzet groei en de winst. Begrijpelijk dat zijn maatschappelijke visie is blijven liggen tot na zijn pensioenering, om als oude man toch nog door te gaan als progressief..

 • no-profile-image

  Over 'Wijffels" heb ik mijn twijfels.Maar nu worden ze bevestigd.
  Snapt hij zelf nog wat hij zegt,hier hoef je geen hoogleraar voor te zijn(met alle respect),hij bedoelt hou de moed erin,ik weet het ook niet meer,het loopt zoals het loopt.Wijsheid komt met de jaren!Het economisch gewin in de landbouw is doorgeslagen.Hoe lossen we dit nu op ?Of is dit de voorbode van de nieuwe landbouwcrisis(30er jaren)?Kunnen we weer van voor af aan beginnen.

 • no-profile-image

  Hermen zal eerst maar eens moeten aangeven wat hij met multifunctionele landbouw denkt te bedoelen , deed hij al niet bij de ruimt alle boeren op bank en nu niet als hoogleraar. Moeten we dan als landbouw alles zelf maar weer bedenken en doen.

 • no-profile-image

  O,ja Lees allen ook nog eens het Rapport van het Lei,2009-071Werkt verhelderend?(Staat deze diepe crisis al beschreven)Dit nieuwe rapport is weer: Ruimt Alle Boeren OP,verplaatsing naar andere goedkopere landen.(Rabo,een "wereldspeler") 'Denktank Wijffels', blijft een bankier,een Rabo man,maar geld bepaalt alles.(zie bv. varkenshouderij) De mens centraal(zie logo Rabo)Zou dit logo dan niet aangepast voor" bedrijven" wordt in bv;3 Mensen+een zwaard van DAMOCLES. De reclame campagne van de Rabo draait nu op volle toeren!Weer een rapportje op een juiste moment)Hoe krijgen we de boeren die overblijven(gemotiveerd) weer aan het werk(voor weinig,worden ze creatief) en lossen ze het problemen op zo dat, wij weer Rapportjes kunnen schrijven zodat zij weer de zakken kunnen vullen en STUREN en interessant doen.

 • no-profile-image

  Het idee van Wijffels is zo gek nog niet. Maar wie betaalt deze activiteiten die niet via de markt aan te bieden zijn? Groene weiden met koeitjes en kalfjes is prachtig is iets wat DE consument (wie dat ook is) wil. Maar hoe en aan wie moet de boer dat verkopen? Bij een haperende overheids begroting zal het moeilijk zijn om hier de belasting pot voor aan te spreken, als dat politiek al mag. Moet de boer dan bij iedere uitvals weg van de steden een Tolhek plaatsen via welke je de groene ruimte in rijdt? Het idee van Wijffels is mooi, maar hoe het uit te voeren heeft dhr. Wijffels geen blauwdruk voor, dit probleem legt hij bij de boeren op het bord. Hier was hij als bankdirecteur ookal goed in, plannen maken en boeren laten betalen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.