Home

Nieuws 518 x bekeken

'Wij zijn geen barbaren'

Den Haag - ,,Wij zijn geen barbaren'', zei voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam Ronnie Eisenmann donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het ritueel slachten van dieren.

,,De meest vooraanstaande wetenschappers geven aan dat niet de wijze van slacht - industrieel of kosjer - dierenwelzijn bepaalt, maar de omstandigheden rondom en vóór de slacht'', aldus Eisenmann. Volgens hem, maar ook volgens de moslimorganisaties, moet er eerst naar het welzijn van dieren bij de reguliere slacht worden gekeken voordat er ,,een historisch grote misser'' wordt gemaakt door de eeuwenoude religieuze rite van het onverdoofd slachten te verbieden.

De religieuze organisaties zeggen bereid te zijn de handen ineen te slaan en een overeenkomst te tekenen waarbij de overheid de rituele slacht kan monitoren en de kwaliteit ervan kan bewaken.

Zowel de Joodse organisaties als moslimorganisaties zoals het Contactorgaan Moslims & Overheid en de Islamitische Stichting Nederland storen zich eraan dat uit de discussie in de Kamer zou blijken dat zij zich door niet verdoofd te slachten niet zouden inzetten voor dierenwelzijn. ,,Dierenleed is voor ons onacceptabel'', zeiden de vertegenwoordigers.

,,Wij kijken of het dier in goede omstandigheden heeft geleefd voordat het wordt geslacht'',, aldus opperrabijn Binyomin Jacobs van het Nederlands Interprovinciaal Opperrabbinaat. ,,En aan het slachten zelf gaan zeer strenge regels vooraf. Als het dier ziek is of is mishandeld, eten wij geen vlees. Als er maar een braampje op een mes zit, eten wij geen vlees.''

De Joodse gemeenschap zegt dat er jaarlijks 2500 dieren koosjer, volgens de Joodse leer, de sjechita, worden geslacht. Hoeveel dieren er volgens islamitische principes worden geslacht voor consumptie is niet duidelijk. Volgens Yasmina Ben-Koubia van de Halal Voedsel en Voedingskeuringsdienst gaat het om één procent van het totaal aantal geslachte dieren in Nederland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.