Home

Nieuws 250 x bekeken 1 reactie

Wereldwijde crisis zal kredietverlening agribusiness pijn doen

Wageningen – De wereldwijde financiele crisis maakt het voor de agribusiness en plattelandsgebieden steeds moeilijker te lenen tegen fatsoenlijke rentes. Dat zegt hoogleraar landbouweconomie Bruce Ahrendsen van de universiteit van Arkansas op het Agrimba-AVA-congres bij Wageningen Universiteit.

Volgens Ahrendsen is het voor bedrijven zaak al op korte termijn hun kredietwaardigheid op te vijzelen, zodat banken ze als betrouwbare partners in de armen sluiten.

Oud-landbouwminister Cees Veerman blijkt op dezelfde bijeenkomt optimistisch over zaken doen in de landbouw. Veerman stelde in zijn toespraak: there’s no business like agribusiness.

De vraag naar voedsel neemt sterk toe door de groei van de wereldbevolking en rijkdom. De landbouwproductie groeit echter te langzaam om het groeiende aantal monden te blijven voeden. Tegelijk neemt in rijke maatschappijen als Noord-Amerika, de EU en Japan de vergrijzing en dus de vraag naar gezonde of gezondmakende voeding toe. Voor bedrijven die productiemiddelen als kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, zaaigoed of trekkers maken liggen er dus grote kansen om te groeien, evenals voor voedingsedrijven.

Veerman erkent dat de achterliggende oorzaak voor de Griekenland-crisis, een cultuur van op de pof leven, een ”fundamenteel probleem” is voor economie, maatschappij en uiteindelijk het milieu. Fundamentele problemen behoeven volgens hem wellicht meer fundamentele oplossingen dan nu op tafel liggen.

Overheden staken ettelijke honderden miljarden in noodlijdende banken en staatsobligaties van Griekenland, Portugal en, Ierland, zegt Ahrendsen op zijn beurt. Banken hebben zelf bovendien geld, opnieuw vele honderden miljarden, in staatsobligaties van niet alleen bovengenoemde landen, maar ook van andere landen met een ongezonde balans, zoals Spanje, Belgie en Italië. Zelfs als een oplossing voor de crisis wordt gevonden, zal deze bepaalde pijnlijke gevolgen hebben.

Uiteindelijk zullen banken hun marges moeten vergroten om gezond te blijven en dat betekent dus hogere rentes voor het zakenleven en een meer kritische blik op de kredietwaardigheid van bedrijven, aldus de hoogleraar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik denk dat financiering via een fatsoenlijke prijs voor de agrarische producten de sector uiteindelijk minder pijn zal doen dan op korte termijn goedkope financiering door de banken met bijbehorende lage productprijzen als gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.