Home

Nieuws 223 x bekeken

Waarde landbouwbedrijf keldert rap

Doetinchem - De crisis op de huizenmarkt heeft negatieve effecten voor de waarde van agrarisch onroerend goed. Het gaat dan vooral om kleine, oude, intensieve bedrijven.

De opbrengstprijs van deze kleinere, oude boerderijen ligt nu tot wel 40 procent lager dan drie jaar geleden, vlak voor de economische crisis. Dit blijkt uit een rondgang van weekblad Boerderij langs makelaars. De waarde daalt momenteel zo snel, dat het richting het niveau gaat van de waarde van de ondergrond, inclusief mogelijkheid voor bouw van een nieuwe woning.

Grootste oorzaak van de prijsdaling bij agrarisch onroerend goed is de woningmarktcrisis. Van herstel is nog geen sprake; huizen worden alleen maar goedkoper, verwacht de Rabobank. De groep van potentiële kopers uit de agrarische hoek neemt af. Daarnaast maken vermogende particulieren die woonlocaties in het buitengebied zoeken, een pas op de plaats. Ze willen in ieder geval niet betalen voor de agrarische gebouwen. Het gaat alleen om de locatie en bouwgrond.

De prijsval is niet van toepassing op grote moderne ondernemingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.