Home

Nieuws 214 x bekeken

WTO maakt weinig progressie richting 'Doha-light'

Genève - De lidstaten van de WTO boeken nog geen progressie richting een zogeheten 'Doha-light verdrag'.

Sommige lidstaten willen een klein deelverdrag waarin de minst ontwikkelde landen (LDC’s) meer markttoegang krijgen. Andere landen waaronder Brazilië willen dat het deelverdrag ook een einde maakt aan exportsubsidies. De EU is daar mordicus tegen. Dat meldt een verdrag dichtbij de onderhandelingen op basis van een WTO-bijeenkomst deze week.

De EU gebruikt voor sommige producten nog exportsubsidies en wil deze alleen als concessie op tafel zien wanneer daar iets substantieels tegenover staat. Gezien de aard van het deelverdrag, in de kern een gift aan de allerarmste landen, is dat vrijwel onmogelijk. De EU ziet een Doha-light-plus verdrag als mogelijk wanneer de extra bepalingen gaan over 'zachte issues' als geografische oorsprongaanduiding van producten of intellectueel eigendomsrecht. Volgens weer een andere bron zien de VS een Doha-light verdrag helemaal niet zitten. De EU heeft reeds min of meer vrije toegang verleend aan de LDC’s, maar in de VS is met name de katoensector erop gebrand competitie vanuit deze landen op afstand te houden.

Samenvattend lijkt er veel aarzeling bij landen te zijn. Een verdrag over alleen de LDC’s wordt als te beperkt ervaren, maar zelfs een kleine deal op andere terreinen wordt als lastig ervaren omdat er binnen de doelstelling het deelverdrag eenvoudig en beperkt te houden weinig tot geen compensatiemogelijkheden zijn. WTO-topman Pascal Lamy wil een verdrag realiseren voor het einde van dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.