Home

Nieuws

WTO-leden: verkort verdrag in december mogelijk

Genève – WTO-lidstaten willen in december een verkort verdrag aannemen waarin markttoegang voor de minst ontwikkelde landen (LDC’s) centraal staat.

Het deelverdrag, vroege oogst genoemd, is onderdeel van een zogeheten drie-snelheden-aanpak die directeur-generaal Pascal Lamy van de wereldhandelsorganisatie voorstaat.

De aanpak volgt op het vastlopen van onderhandelingen voor een allesomvattend multilateraal verdrag. De hoogste snelheid, of ”fast track” is dus gereserveerd voor markttoegang voor de armste landen. De middellange snelheid omhelst wat heikele punten terwijl de langzame baan wordt vrijgemaakt voor de lastigste issues.

Onder de lastigste issues vallen het verschaffen van meer markttoegang voor niet-agrarische producten (uit vooral de VS) door grotere ontwikkelingslanden als China, India en Brazilië. Maar ook het landbouwdossier wordt vermoedelijk goeddeels op de lange baan geschoven.

De 153 lidstaten lieten wel vastleggen dat ze nog altijd gaan voor een ”single undertaking”, waarbij dus uiteindelijk de deelverdragen in elkaar worden geschoven en pas effectief worden in een compleet verdrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.