Home

Nieuws 440 x bekeken

'WLTO Verzekeringen mocht niet bemiddelen in Phanos obligaties'

Middelharnis – WLTO Verzekeringen heeft zonder vergunning bemiddeld in obligaties in het inmiddels bijna failliete bungalowpark Hof van Saksen. Dat stelt advocate Marijn Trouwborst van advocatenkantoor Den Hollander.

Boeren dreigen door een faillissement 27 miljoen euro te verliezen en Den Hollander koerst met 17 boeren op een financiële schadevergoeding.

Volgens een andere jurist van Den Hollander, Marcus Bijloo, heeft WLTO Verzekeringen in communicatie, ook zwart op wit, naar boeren toe het per definitie onzekere product een hoge zekerheid toegeschreven. Den Hollander komt voor 1 juli met een advies aan de 17 gedupeerden. Op 1 juli vergadert de Stichting Hypo Notes A, B en C waarin obligatiehouders van Hof van Saksen zijn vertegenwoordigd in Amsterdam.

Daar wordt besloten of de Stichting de bevoegdheid krijgt om namens de obligatiehouders de voorwaarden bij de obligaties te wijzigen. Vóór 12 juli moeten boeren aangeven of ze akkoord gaan met een schikkingsvoorstel van Phanos waarbij men 15 procent van de inleg krijgt, en tegelijkertijd definitief afziet van juridische stappen tegen Phanos, LTO Noord of LTO Noord Verzekeringen.

WLTO Verzekeringen bracht voor een wedde van 1,3 miljoen euro 750 agrarische klanten aan bij Phanos, dat fondseigenaar is van Arko Exploitatie, dat al het geld in Hof van Saksen stak. LTO Noord is bestuurlijk vertegenwoordigd in de stichting, en bracht zonder schuldbekentenis 150.000 euro in de stichting in om advies in te winnen. LTO Noord verklaart volgens Den Hollander onterecht dat het eerder juist is vrijgepleit van onjuist handelen.

Daarbij doelt LTO Noord op een rechtszaak bij het College voor Beroep voor het Bedrijfsleven. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaf een bestuurder van WLTO Verzekeringen een negatief betrouwbaarheidsoordeel vanwege het illegaal bemiddelen. De zaak ging over de vraag of de bestuurder toch over mocht naar het fusiebedrijf.

De vrijspraak betreft volgens Den Hollander puur over de bestuurderskwestie, en niet over de vraag of legaal is bemiddeld. Het AFM zag volgens Trouwborst van verdere stappen af omdat WLTO Verzekeringen als vennootschap ophield te bestaan. Het adviesbureau voor beleggers Deminor, dat twee onderzoeksopdrachten kreeg van de stichting, wil alleen kwijt dat ”WLTO Verzekeringen duidelijk op de vingers is getikt door de AFM. Zoveel is toch wel duidelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.