Home

Nieuws

Vroeg seizoen speelt Franse teler parten

Parijs – Franse telers hebben niet alleen te kampen met de naweeën van de Ehec-uitbraak, ook het vroege seizoen speelt de producenten van perziken, nectarines, meloenen en tomaten danig parten.

’’Het belangrijkste kenmerk van dit seizoen is dat we drie weken voorop liggen en nu al een piek in het aanbod hebben waar de grote winkels maar moeilijk op in kunnen spelen,” stelt voorzitter Bruno Darnaud van de organisatie van perziken- en nectarinetelers.

Door die problemen lopen de voorraden steeds verder op terwijl tegelijkertijd de prijzen zwaar onder druk staan. Dat wordt nog eens verergerd door een dreigend groter aanbod uit Spanje. ’’De gevolgen zijn catastrofaal, veel telers vrezen voor de toekomst van hun bedrijf.”

Op verzoek van het tuinbouwschap Interfel heeft de overheid daarom weer de bekende ’verkoop uit voorraad’ en straatverkopen toegestaan. Ook mogen supermarkten verkoopstalletjes op hun parkeerterreinen neer zetten.

In eerste instantie geldt dat voor de komende twee weekeinden voor perziken, nectarines en tomaten. Daarnaast hebben de telers en hun organisaties de Franse winkelbedrijven op het hart gebonden toch vooral eerst product van eigen bodem te verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.