Home

Nieuws 186 x bekeken

Vrijstelling aflossingen voor vijftig tuinders

Den Haag – Zo’n vijftig tuinders krijgen maximaal een jaar uitstel van hun aflossingsverplichtingen op bankleningen.

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) werkt aan een garantstellingsregeling zoals die eerder ook voor het midden- en kleinbedrijf gold.

Aanleiding is de verspreiding van de dodelijke Ehec-bacterie. De vraag uit Duitsland naar komkommers is nagenoeg stil komen te liggen en Rusland heeft de grenzen voor groenten uit de Europese Unie gesloten. Volgen Bleker leidt de Nederlandse tuinbouwsector hierdoor vijf tot tien miljoen euro schade per dag. De regeling geldt alleen voor bedrijven die voor de uitbraak financieel gezond waren en moet maandag ingaan.

Over de oorzaak van de verspreiding van de Ehec-bacterie is ondertussen nog steeds niets bekend. In een interview met Nieuwsuur haalde Bleker donderdagavond fel uit naar de Duitse autoriteiten, die zijns inziens te snel met een beschuldigende vinger naar Spanje en Nederland hebben gewezen. ”De wijze waarop men zogenaamde onderzoeksresultaten heeft gepresenteerd, vind ik zeer beschamend”, aldus de staatssecretaris.

De Eurocommissarissen John Dalli (volksgezondheid) en Dacian Ciolos (landbouw) proberen nu de Russen op andere gedachten te brengen. Zij hebben hiervoor om informatie van de lidstaten gevraagd. Bleker zal indien nodig begin volgende week zelf naar Moskou afreizen om met zijn ambtgenoot Elena Skrynnik te onderhandelen.

Daar sprak hij overigens in januari en februari ook al mee naar aanleiding van plotselinge Russische blokkades. Dat leidde tot de ondertekening van een protocol dat dergelijke acties voortaan zou moeten voorkomen. In een gesprek met agd.media ontkent Bleker dat de jongste boycot is ingegeven door protectionisme.

Of registreer je om te kunnen reageren.